Hoće li novi crnogorski zakon uticati na srpske sezonce

Bez autora
Apr 13 2015

U susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori, poslodavci u toj zemlji traže odlaganje primene pojedinih delova Zakona o strancima, po kojem stranca mogu da zaposle samo pod uslovom da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema radnika tog profila. Iz države poručuju da odlaganja neće biti, a da su tvrdnje da među postojećim radnicima nema kvalifikovanih – neozbiljne. Srpski radnici će na Jadran ove godine ići pre na odmor nego na rad – za sezonske poslove prvenstvo će imati domaća radna snaga. Prema novom zakonu, poslodavac mora da donese potvrdu da na birou nema domaćeg radnika kakvog traži. Kontaktirajući sa svim biroima rada nismo bili u mogućnosti da nađemo dovoljno radne snage, nažalost, govorim o spremačicama..., kaže Željko Andrić iz Instituta "Igalo". Marko Petričević iz HTP "Mimoza" kaže da je muka naći dobrog radnika u sezoni.

Hoće li novi crnogorski zakon uticati na srpske sezoncU susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori, poslodavci u toj zemlji traže odlaganje primene pojedinih delova Zakona o strancima, po kojem stranca mogu da zaposle samo pod uslovom da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema radnika tog profila. Iz države poručuju da odlaganja neće biti, a da su tvrdnje da među postojećim radnicima nema kvalifikovanih – neozbiljne.

Srpski radnici će na Jadran ove godine ići pre na odmor nego na rad – za sezonske poslove prvenstvo će imati domaća radna snaga. Prema novom zakonu, poslodavac mora da donese potvrdu da na birou nema domaćeg radnika kakvog traži.

"Kontaktirajući sa svim biroima rada nismo bili u mogućnosti da nađemo dovoljno radne snage, nažalost, govorim o spremačicama...", kaže Željko Andrić iz Instituta "Igalo". Marko Petričević iz HTP "Mimoza" kaže da je muka naći dobrog radnika u sezoni.

Stranac će posedovati jedinstvenu dozvolu za rad na biometrijskoj kartici. Poslodavca će tako, smatraju u državi, naterati da radniku isplati platu, a državi porez. U Vladi su kategorični – nema odlaganja primene zakona.

"Tvrditi za sopstvene građane da su nestručni, nesposobni, neposlušni, da neće da rade, to je krajnje neozbiljno. Mi smo u ovako neregulisanim odnosima i nekontrolisanim migracijama pretvorili Crnu Goru u socijalnu ustanovu za ovaj region", kaže Abid Crnovršanin iz Direktorata za upravne unutrašnje poslove MUP-a Crne Gore.

I sa takvim stavom, država najavljuje da će strancima ove godine izdati 23.400 dozvola za rad, što je 4.000 više nego prethodne godine. Za te dozvole do sada su se uglavnom borili niskokvalifikovani radnici. Na birou za nezaposlene je trenutno 35.000 građana Crne Gore.

"U našim evidencijama ima odgovarajućeg kadra, ali, ako je potrebno, radićemo na osposobljavanju nedostajućeg", kaže Vukica Jelić iz Nacionalne službe za zapošljavanje Crne Gore.

Sezonski posao u Crnoj Gori traži u proseku 10.000 radnika iz Srbije. Procenjuje se da srpski radnik tamošnjeg poslodavca košta od 150 do 200 evra manje od crnogorskog.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik